onsdag 17 juni 2009

Skinkstek i lergryta med äpple

Det här är något av en sensation. Andra gången i år jag lagar en kötträtt, och första gången jag gör det helt frivilligt. Med en skinkstek, dessutom. Jag har bestämt mig för att vidga mina vyer lite framöver. Jag har hållit mig nästan exklusivt till fisk ett halvår nu, och jag känner att min variationsgen måste få komma upp till ytan nu. Djur, se upp! Eller något. (Notera att fisk fortfarande är den överlägsna smaksensationen. Mer fisk åt folket!) Nå, till receptet. Det var gott (speciellt med lite rödvinbärsgelé till) och hemskt lättlagat. Men jag vet ärligt talat inte hur vanligt det är med lergrytor i hus och hem nuförtiden (jag tyckte att det verkade coolt, så jag köpte en nyligen)...







Skinkstek i lergryta med äpple


6 pers


800-1000 g skinkstek (alt hel fläskkarré eller kotlettrad)

3 dl konc äppeljuice

2 msk kinesisk soja

1 tsk malen ingefära

2-3 morötter

1-2 äpplen

1-2 purjolökar

Flingsalt


1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter.

2. Blanda äpplejuice, soja och ingefära i en skål. Lägg i köttet och låt marinera medan grönsakerna förbereds.

3. Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar. Ansa, skölj och skiva purjolöken.

4. Torka av lergrytan lätt. Lägg morots- äppel- och purjobitar i botten.

5. Lägg i köttet. Häll marinaden över.

6. Ställ lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 C. Låt grytan stå i 2 timmar.


Före servering, strö flingsalt över. Servera med någon form av potatis.


Ur Hela Sveriges Husman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar