torsdag 22 januari 2009

Lax med cashewnöttäcke och limesås


Det här är bland det godaste jag känner till i matväg. Det är hur gott som helst. Och det är praktiskt taget omöjligt att misslyckas, för alla individuella ingredienser är goda i sig själva, så råkar jag ta för mycket av något så skadar det liksom inte. Men att få den där perfekta balansen är lite jobbigt, och anledningen till att jag ändrar receptet ungefär varje gång jag lagar maten. Såhär såg det senast ut, ungefär:

2 pers

2 laxfiléer
1 dl osaltade cashewnötter, finhackade
2 msk flytande margarin
3 msk sweet chilisås
1-2 st lime, rivet skal
1 st vitlöksklyfta, pressad

Såsen:
2 dl lättcréme fraiche
1-2 st lime, juice
2 msk vitt vin, torrt
(1 msk blå curacao)

Lägg portionsbitarna ganska trångt i en ugnssäker form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Blanda nötter, margarin, chilisås, limeskal och vitlök. Bred blandningen över laxen. Baka den i mitten av ugnen på 225 C tills blivit ljusbrunt, ca 10-15 minuter.
Blanda såsen. Servera med ris.

(Annat att tänka på: Vilken Sweet Chilisås du har spelar såklart en avgörande roll. Jag testade Blue Dragon den här gången, och det är nog den som fungerat bäst hittills. Den som ofta använder lime vet att styrkan på dem kan variera rätt kraftigt, så det skadar inte att ha en eller fem extra. Lime kan användas till så mycket annat så jag köper alltid hem en hög åt gången.

Såsen ska egentligen vara vit och tråkig. Och jag stör mig alltid på att den ”försvinner” i riset. Så, mest ”for shits and giggles”, testade jag att hälla i lite blå curacao för att göra den turkos. Det är en apelsinlikör (gjord på oätliga apelsiner), så det passade i alla fall till karaktären. Det blev gott, men jag tror inte att färgen hjälper såsen så mycket estetiskt… ser mer ut som ett kemiexperiment.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar