måndag 19 januari 2009

Örtkryddad rotfruktspytt


Jag brukar använda det här, med variation i kryddandet, som bas till antingen stekt fisk (som på bilden) eller kyckling, när jag tröttnar på ris och pasta. Är jättegott utan tillbehör (som sås) och det kostar inte så mycket.

Fyra pers.

Ingredienser:

4 morötter
3 palsternackor
1 rotselleri
1 kålrot
1 purjolök

Färsk rosmarin
Färsk persilja
Timjan
Rosmarin
Salt
Olivolja

Sätt ugnen på 200 °C. Skala och tärna rotfrukterna i relativt små delar (så att man på en gaffel ska kunna ha en av varje utan problem). Lägg dem i en teflonform.
Hacka den färska rosmarinen, persiljan och purjolöken grovt. Släng över rotfrukterna. Krydda med timjan, rosmarin och salt. Häll sparsamt med olivolja över. Rör om så att allt blandas bra.
In i ugnen. 20-40 minuter, beroende på önskat tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum.

(Annat att tänka på: fördelningen mellan rotfrukterna ska vara jämn, så försök att välja dem därefter (brukar ofta vara svårt att hitta små kålrötter, t.ex.). Luras inte av att det verkar enkelt. Det är jobbigt att skära rotfrukter...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar